28. syyskuuta 2011

12 kuukautta

Typykkä täytti eilen vuoden. Vaikea uskoa, että äidin muru on jo niin vanha. Kelataan siis aikaa hieman taaksepäin, katsotaan kuvia ja muistellaan miten tyty on näiden kuukausien aikana kehittynyt.

0 kk

Tyttö syntyi muistaakseni 14 tunnin kärsimyksen, yhden epiduraalin, huonon ilokaasun ja 20 minuutin ponnistusvaiheen jälkeen tähän maailmaan 3660 grammaa painavana ja 52 senttiä pitkänä huutavana ja heti alusta asti oman tahtonsa ilmaisevana pakettina. Pakettina, josta isä ja äiti oli niin ylpeitä jo heti ensisilmäyksellä.

1 kk

Paino nousi kovaa vauhtia jo heti kotiopääsemisen jälkeen. Painoa oli 4620g ja pituutta 54,3cm. Arki alkoi sujumaan hyvin, tyttö oli tyytyväinen vauva, joka ei turhista kitissyt, jokseekin oli kuitenkin melkoinen sylikissa.

"Jäntevä. Aukile norm. Tarttuu, askeltaa ja morrostaa. Napa puhdas. Suu ja silmät ok. Rintaa syö, paino nousussa. Ulkoillut."

2 kk

Noin kahden kuukauden iässä tyttö alkoi hymyilemään ja ottamaan kunnolla katsekontaktia. Ensihymy omalta lapselta, mikä tunne. <3 Tyttö söi hyvin ja oikein kunnolla tankkasi itseään iltaa kohden, nukkumaan meno ei ollut ikinä helppoa, iltahuudoilta ei vältytty, mutta kun Nukkumatti saatiin kiinni, yöunia vedeltiinkin sitten putkeen 10-12 tuntia yhtä syöttöä lukuunottamatta.

Painoa 5785, pitutta 60,50cm.
"Iho kuivahko --> perusrasvaus. Aukile, kasvu ja kehitys ok. Nannia maitona.  D-vitamiinia saa. Sai rokotteen."

3 kk

Pirpana alkoi kunnolla jokeltamaan kiljahduksien ja "höö"-äänien lisäksi. Ensinaurulla murunen hurmasi äitiä 24.12.2010. Velli lisättiin ruokavalioon, jotta tyttö nukkuisi yöt paremmin ilman heräämisiä ja heti ne jäikin pois yhtä aamuherätystä lukuunottamatta.

Painoa 6640 g ja pituutta 63cm.
"Kasvaa mukavasti. Varhaisheijastukset sammuu. Karstan hoito. Nauraa ääneen, ääntelee vuorovaikutteisesti. Sai rokotukset. Kiinteiden aloitus 4-5kk iässä."

4 kk

Itseasissa samaisena päivänä, kun neuvola oli, pongasin tyttösen ekan hampaan ja parin päivän päästä toinen pilkisti vierestä. Tyttö viityi jonkin aikaa mahallaan ja yritys selältä mahalleen kääntyä olikin kova. Myös soseiden maisteleminen aloitettiin.

Painoa 7145g ja pituutta 66,1cm.
"Hyvin kasvaa ja kehittyy."


5 kk

Tyttö alkoi vierastamaan. Vilauskin ihmisestä, jota ei nähnyt usein sai aikaan heti kauhean huudon joka loppui vasta kun pääsi äidin syliin. Siinä loukkaantui anoppi kerran jos toisenkin. Tyttö oppi hieman ennen viiden kuukauden ikää kääntymään vatsalleen ja parin viikon päästä siitä kääntymään myös selälleen. Tyttö söi hienosti soseita, kunnes 5 kuukautis-rokotteiden tuoma kuume aiheutti tosi paljon takapakkia, eikä lusikkaa voinut tuoda lähellekään suuta ilman, että se napsahti kiinni.

Painoa 7555g ja pituutta 69,7cm.
"Iloinen, hyvin kasvava ja kehittyvä tyttö. Iho siisti. 2 hammasta. Ei ummetusta. Vierastaakin. sai rokotteen."

6 kk

Takapakki soseiden syömisessä jatkui, tyttö eli pelkästään maidolla ja velleillä. Siinä tuli yksi jos toinenkin harmaa hius, kun tämä äiti-ihminen tässä, joka nyt näppäilee läppäriä, oli ihan varma siitä, että tyttö kuolee nälkään tai vähintäänkin joutuu sairaalahoitoon.
Tyttö itse voi hyvin, pituutta tuli koko ajan reilusti ja vaikka painosta joka kerta nuputettiin neuvolassa, oli sekin ihan ok. Tytöllä menohalut liikkumiseen oli kovat ja muutaman hassun sentin se väen vängällä sai itsensä liikkumaan eteenpäin.

Painoa 7715g, pituutta 70,7cm.
"Valoisa lapsi. Kasvaa ja kehittyy normaalisti. Iho siisti. Syönyt flunssassa huonommin soseita."

7 kk

Hieman ennen 8 kuukauden ikää pirpanan menohalut muuttuivat niin suuriksi, että hän päätti oikeasti lähteä ryömimään. Hitaasti mutta varmasti tyttö tutki paikkoja kodissa. Ennen kuin tajusinkaan, tyttö oli nopea ja melkein vain viiva näkyi, kun tämä viiletti menemään! Soseet alkoivat taas kelpaamaan.

Painoa 8055g ja pituutta 70,7 cm.
"Tervehtynyt, syönyt soseita paremmin ja painokin nousussa."

8 kk
Tyttö nousi konttausaentoon, mutta konttausyritykset päätyivät aina naamalleen ja parkuun. Kaksi ylähammasta putkahti suuhun kahden jo olemassa olevan kaveriksi.

9 kk

Tyttö otti kunnon spurtin kehittymisessä; kahden viikn aikana pirpana oppi konttaamaan, istumaan ja nousemaan tukea vasten polvilleen. Viikon päästä näistä taidoista tyttö nousi tukea vasten seisomaan.

Painoa 8940 ja pituutta 74,3cm.
"Hyvin kasvaa ja kehittyy."

10 kk
Tyttönen alkoi kävelemään tuen kanssa. Karhukävelykin tuli uutena asiana osaan nämä-listalle. Hampaita alkoi putkahtelemaan suuhun kuin sieniä sateella.

Painoa 9530g ja pituutta 73,3cm.
"Kasvaa hyvin. Kävelee tukien. Tavujokellusta. Terveenä ollut."

11 kk

Tyttö nousi seisomaan tuetta ja ei aikaakaan kun ensimmäiset askeleet otettiin. Askellus kehittyi tukevaksi ennen vuoden ikää. Hamapaita putkahteli suuhun hirmuista vauhtia.

12 kk

Ja täs me ollaan ny! Kipeenä, tietty. Suomen valtio kun lahjoitti typykälle synttärilahjaksi pari rokotetta ja kaupan päälliseksi kuumeen. Tuolla se nyt nukkuu kuumettansa pois. Raukka.

Painoa 9885g ja pituutta 79cm.
"Kasvut kunnossa. Iho siisti. Kävelee tukevasti. Sanoja tapailee. Pinsettiote löytyy. Unet ok. Sai rokotukset. Tutti vähitellen pois."

3 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus, paljon onnea yksivuotiaalle! :) Mäkin sain viime jouluna lahjaksi ekat naurut. :D Hitsi, siitäkin on kohta jo vuosi...

  -Hanna

  VastaaPoista
 2. voi miten suloinen postaus, alkoi itkettään :) <3 Onnea yksivuotiselle!

  VastaaPoista
 3. Typykkä kiittää! :)

  VastaaPoista